Lørdag den 15. marts
Nu får du mulighed for at lære om podning af træer. Anne Marie Lund Pedersen vil fortælle om podning og hjælpe med praktiske øvelser. Anne Marie medbringer det nødvendige udstyr og materialer. Men har du selv noget du ønsker at bruge, er du velkommen til at tage det med.
Der skal betales kr. 50 for materialer m.m.
Anne Marie driver Lønbæk Planteskole med mange spændende træer. DDF besøgte Lønbæk Planteskole på ekskursionen i september 2012.
Podedagen foregår i Silkeborg kl. 10.00 – 15.00. Nærmere om den præcise adresse, når du har tilmeldt dig.
Medbring selv frokost. Der serveres kaffe og kage.
Tilmelding senest d. 5. marts 2014 til Carl Jensen på mail eller telefon 2142 2161
Lørdag den 31. maj 2014
Kl. 10.00
Mødested ved Pinetum, rundgang her. Adr. Herlufsholm Allé 204, 4700 Næstved. Koordinater: 55.245193 11.75617998
Der henvises til artikel> i foreningens Årsskrift fra 1957
Kl. 11.15
Vi kører over Susåen til Herlufsholm Kostskole. Herlufsholms Allé 170, 4700 Næstved
Kl. 11.30
Parkering ved skolen eller måske v/ kirkegården?
Besøg på Skolen/museet. Guide Lektor Ejlif Kristensen.
Museumsbygningen, Fysik og Godskontor: Herlovianere kalder museumsbygningen for Mygningen til hverdag. Selve bygningen stammer fra 1876 og blev i 1955 udvidet med en ny etage ovenpå østfløjen. Herlufsholms museum indeholder nogle fantastiske samlinger, der blandt andet byder på en enestående naturhistorisk samling, et eksemplar af det store danske botanikværk ”Flora Danica” og gavebrevet fra 1140, der viser sig at være Danmarks ældste bevarede håndskrift.
Kl. ca. 12.30
Herfra køres til Vibos have ved Karrebæk. Brøndagervej 19, 4736 Karrebæksminde. Koordinater: 55.1941429 11.633024
Her spises medbragte madpakker og vi beser haven med de mange træarter.
Kl. ca. 14.30
Vi fylder bilerne op, og kører i færre biler: måske gennem Karrebækstorp Skov med et lille ophold. Speciel kystskov med kystsikring.
Kl. ca. 15.00
Besøg i Vibeke Poulsens have med mange sjældne træer og buske.
Adresse: Kvislemarkvej 8, Kvislemark, 4262 Sandved tlf. 55456606/21730187
Kl. ca. 17.00
Kører vi retur til Vibos have ved Karrebæk, f. eks. over Menstrup Bjerg /Saltø Skov. Udsigt over landskab m. små og store skove.
Kl. ca. 17.30
Der arrangeres fællesspisning i Vibos have/drivhus til rimelig pris.
Man bedes tilmelde sig til dagen og evt. spisning hos Vibo senest d. 20. maj 2014.
Mail: vibojensen@tele.post.dk eller Tlf. 55442295
Lørdag d. 6. – søndag d. 7. september
Vi mødes kl. 10:30 på P-pladsen over for Segenhus (ca. 12 km fra Rønne på landevejen mod Svaneke, på højre hånd lige efter indkørslen i skovområdet Almindingen).
Arboretet Segen. Her er plantet en del mere eller mindre eksotiske træer, blandt andet ses Danmarks måske største Kalopanax septemlobus. Der er i de senere år af biolog Sanne Thuesen Nielsen udført en registrering af samlingen, og der er opsat plancher ved de mest markante arter. Se nærmere på hjemmesiden hvor der er mange videre links.
Derfra kører vi – hvis tiden og vejret tillader det vil de mere energiske måske vandre via Rytterknægten og Ekkodalen – til
Rømersdal. Embedsbolig for Søren Friese, skovrider for Bornholms skovdistrikt. Her spiser vi vores egen medbragte frokost, og vi ser den rekordstore Prunus avium i haven. Link til Naturstyrelsens folder om Almindingen
Videre i bilerne, måske et lille stop undervejs ved resterne af Syvmasteren ved Bastemose, til Fuglesang Haveparadis, Korshøje 5, Ibsker. En privat besøgshave med mange sjældne træer. Her serveres kaffe og kage.
Derfra, muligvis med stop ved endnu en have i Saltune, til
Gudhjem. Indkvartering på Hotel Gudhjem, Brøddegade 29, hvor vi også spiser aftensmad og morgenmad, og hvorfra vi medbringer madpakker. Før aftensmad er der måske mulighed for at nå at vandre lidt omkring i byen for at spotte nogle af de arter, som i Danmark især udvikles godt i de Bornholmske kystbyer, f.eks. figen (Ficus carica) og sort morbær (Morus nigra).
Søndag d. 7. september
Vi mødes kl. 10:00 på P-pladsen ved Helligdomsklipperne (Bornholms Kunstmuseum) (ca. 6 km fra Gudhjem mod Allinge, på højre hånd – de morgenfriske foreslås en flot vandretur fra Gudhjem!) – Professor Jens Peter Skovsgaard har udforsket lokaliteten, en såkaldt genetisk smeltedigel for Sorbus, røn. Naturvejleder Finn Hansen vil hjælpe os med at finde de mange arter af røn.
Derfra er kort vej til Døndalen, som er en typisk Bornholmsk sprækkedal ejet af Dansk Naturfond, der er et smukt vandfald, muligvis noget tørlagt her på sensommeren, så det ”dønner” (bornholmsk for ”tordner”) næppe. Nogle eksotiske arter, f.eks. Phellodendron amurense, korktræ, er indplantet. Vi spiser hér de medbragte madpakker fra Hotel Gudhjem. Link til lidt mere om Døndalen
Vi kører gennem Rø Plantage og over Årsballe til Restaurant Bolsterbjerg. Vi kigger på haven, hvor der er en del specielle store gamle træer, herunder et stort tulipantræ, Liriodendron tulipifera, og andre usædvanlige vedplanter. Kaffe og kage.
Derfra til færgen i Rønne, men måske kan vi undervejs nå at kigge lidt mere på nogle lokaliteter i Almindingen.
Pris pr. person i enkeltværelse: kr. 950
Pris pr. person i dobbeltværelse: kr. 750
Inkluderer: Entré, kaffe og kage lørdag, aftensmad, overnatning, morgenmad søndag, madpakke søndag, kaffe og kage søndag.
Inkluderer ikke: Drikkevarer, transportudgifter til, på og fra Bornholm.
Vi kører i egne biler, men både for prisen og samværets skyld vil vi tilstræbe samkørsel (se tilmelding)
Færgebilletter må deltagerne selv sørge for. Programmet er tilrettelagt efter at deltagerne tager færgen fra Ystad lø. 6.9. kl. 8:30, ank. Rønne kl. 9:50, og retur fra Rønne sø. 7.9 kl. 18:30, ank. Ystad kl. 19:50, man kan evt. fravælge det sidste programpunkt (Bolsterbjerg) og bestille returbillet fra Rønne med afg. kl. 14:30. Billigbilletter (som skal bestilles over nettet og ikke er refundérbare) koster 426 kr. pr. vej for en personbil inkl. passagerer.
Ekstra overnatninger både før og efter kan arrangeres, er måske især interessant for medlemmer uden for Østsjælland, selvfølgelig kan man også vælge selv at sørge for al overnatning, giv blot tydelig besked i forbindelse med tilmeldingen.
For medlemmer, der ønsker indkvartering på Hotel Gudhjem, må tilmelding og indbetaling af depositum ske snarest og senest d. 17. februar 2014, jfr. tilmeldingsblanketten. Ved senere tilmelding til ekskursionen kan der måske blive problemer med, om der stadig er ledige værelser på Hotel Gudhjem.
Søndag d. 5. oktober
Assistens Kirkegårds historie går tilbage til 1760, så kirkegården har altså for ikke så længe siden fejret sin 250 års fødselsdag.
Så mange år går ikke sporløst hen over noget - heller ikke Assistens - og i dag fremstår kirkegården som en skøn blanding af natur og kultur, og bruges til mange forskellige formål. Som eksempler kan nævnes ture i selskab med en rundviser fra Kulturcentret Assistens, populært udflugtsmål for skoleklasser og børnehaver, picnic, boldspil, stavgang og meget andet.
Det er vel også den kirkegård i Danmark, som har flest berømtheder begravet; H. C. Andersen, Søren Kierkegaard, Niels Bohr, Hans Scherfig og fra nyere tid: Dan Turell, Ebbe Kløvedal, Thomas Koppel og Natasja Saad er blot en lille del af dem.
Hvad beplantningen angår, har der siden starten været plantet spændende og sjældne buske og træer. I begyndelsen stammede en del af planterne fra hjemvendte sømænd, som havde hjembragt dem fra mere eller mindre eksotiske dele af verden. Senere - vistnok i 30’erne - kom en del træer fra Botanisk Have i København, måske nogen ved mere om det? Hvad der bliver plantet i dag på Assistens, sker meget takket være nogle få dedikerede medarbejdere på kirkegården.
Nogen af de mest markante træer, er helt klart de meget store hængebøge, som der er en del af. Der kan også nævnes store eksemplarer af skyrækker, sølvlind, rabarberpoppel og søjleavnbøg som danner en alle.
Der er et par gul hestekastanje - Aesculus octandra plantet i 1963 og humlebøg - Ostrya carpinifolia. På den ældste del findes også et stort eksemplar af tulipantræ.
Af stedsegrønne kan nævnes flere eksemplarer af orientalsk gran - Picea orientalis, de er plantet i 1962 og har udviklet sig godt. Et stort og smukt eksemplar af tårefyr - Pinus wallichiana fra 1974 samt gul fyr - Pinus ponderosa. Dværgcitron - Poncirus trifoliatus, som ikke er helt almindelig.
Dette er et lille udpluk af alle de spændende træer, som man kan møde på Assistens.
Vores rundviser hedder Morten Jensen, har været ansat på Assistens i mange år, og er særdeles kompetent udi det dendrologiske. Skulle nogen have spørgsmål af ornitologisk karakter, klarer Morten også dette.
Vi mødes kl. 10.00 ved indgangen på Kapelvej 2, 2200 København N.
Turens varighed er sat til ca. tre timer afhængig af interesse og spørgelyst - det kan jo trække ud. Det er nok en god ide at medbringe lidt spiseligt til turen.
Er der tid og interesse tilbage, er der mulighed for at tage hen til Landbohøjskolens Have, som ligger i gåafstand fra Assistens, men her er ikke planlagt en guidet tur.