Fredag d. 30. april
PROGRAM
09.30 Vi mødes på Lindetskovgård, Skovridervej 3, Lindetskov, 6510 Gram (se kort)
Skovdistriktet giver kaffe - Foreningen giver brød til kaffen, så folk kan klare en sen frokost.
10-12 Gåtur i Lindet Skov. Eksoter og flotte træer i skovridergårdens have (stor Nothofagus, ægte kastanier, gamle linde og avnbøge). Gåtur gennem gammel naturskov - delvis væltet - med bøg, eg og kristtjørn - den vestligste gamle højskov i landet. Foryngelse af væltet 400-årig bøge/egeskov. Plantagearealer med bl.a. enkelte 100-årige Pinus rigida. Brudgomskobbel.
12-12.45 Kørsel til Juvre på Rømø
12.45–14 Vi samler østers på vaden. Medbring spande, gummistøvler og neopren- eller gummihandsker og gerne en stor skruetrækker (til at brække dem fra hinanden med).
14-15 Frokost i madpakkehuset "Æ susgaf" i Tvismark plantage på Rømø. Medbring selv madpakker. Og så er der østers til alle, hvis ellers vejret tillader indsamlingen. Skovrideren vil sørge for at tilberede østers i flødesovs til dem der ikke vil have dem rå (eller bare gerne vil smage det også).
15-16 Lidt rundtur i plantagerne på Rømø. Hvis vind og vejr ikke er til en tur på vaden (det kræver at der er helt tørlagt), kører vi en tur til Draved Skov i stedet.
Turarrangør: Niels Juhl Bundgaard
Ekskursionsvært: Skovrider Peter Ilsøe
Gerne tilmelding til Niels Bundgaard på tlf.: 40463834
Lørdag d. 3. juli
9.00 Paradishaven, Gisselfeld, P-pladsen, Villa Gallinavej, 4690 Haslev
Foreningen har tidligere besøgt den gamle Hesede Planteskole (etableret 1823) i forbindelse med ekskursion til Gisselfeld Slotshave (se årsskrift 2004). Siden da er Paradishaven, som stedet også kaldes, blevet renoveret: Uønsket, selvsået opvækst er fjernet og de store, gamle træer er blevet katalogiseret og skiltet. Vi får en rundvisning og hører om stedets historie. Herfra 10.45.
11.15 Bellevue, Bellevuevej 7, 4720 Præstø
Her besøges Birgit Møller-Hansen og H.C. Hansen. Huset er opført i 1832 som en nær kopi af Liselund og ligeledes anvendt som sommerbolig. I 1849 blev huset forhøjet og udbygget, og derefter benyttet som enkesæde for familien på Beldringe. Særdeles forfaldet blev det i 1992 frakøbt godset og delvist renoveret. I 2003, da de nuværende ejere flyttede ind, blev renoveringen færdiggjort.
Parken er anlagt i engelsk havestil. De store, relativt sjældne træer bl.a. Carya og Juglans nigra må antages at være fra det oprindelige haveanlæg fra 1832. Så vidt vides har der ikke i nyere tid været dendrologer i haven. Herfra 12.30.
13.00 Stensbygaard, Stensbyvej 52, 4773 Stensved
Vi besøger Allison og Niels Riegels. Her bliver der lejlighed til at nyde de medbragte madpakker inden rundvisningen i parken, hvorom Johan Lange i Dansk Dendrologisk Årsskrift for fyrre år siden skrev: ’Stensbygårds park er både i landskabelig, havearkitektonisk og dendrologisk henseende en af de virkelige værdifulde herregårdshaver i landet.’
Ekskursionen slutter ca. kl. 17.
Derefter kan de, der har tid og lyst, deltage i fællesspisning til kostpris hos Bente og Ove Lustü i Nygaards Have, Nygaardshave 15, 4760 Vordingborg.
Nygaards Have er en gammel parcelskov, der indtil 1932 tilhørte omegnens gårde. Der er bl.a. planter fra forenings turen til USA i 1997. Haven bærer desværre pt. præg af mangelfuld pasning. Vi har gennem de sidste par år brugt al vor energi på ombygning af huset. Tag gerne et par havestole med!
Tilmelding nødvendig, både til selve turen og til spisningen om aftenen, senest mandag. d. 28. juni til Bente og Ove Lustü – 55 37 75 03 eller nygaardshave@email.dk
Fredag-søndag d. 17. – 19. september
Turen foregår med bus, der starter fra Silkeborg og har opsamling ved banegården i Fredericia.
Derfra kører vi til Münster, hvor vi ankommer til den botaniske have sidst på eftermiddagen. Mere information på hjemmesiden.
Efter rundvisning i haven er der indkvartering på hotellet og fælles middag.
Lørdag kører vi til Rombergpark i Dortmund. Parken er på 60 ha og indeholder skov, enge og et stort arboret. En ældre bog om parken kan lånes i bussen.
Derefter går turen til Bonn, hvor vi besøger Botanischer Garten am Poppelsdorfer Schloss. På hjemmesiden er det muligt at læse mere om havens store samling. Derefter kører vi retur til hotellet i Münster.
Søndag morgen kører vi igen mod Danmark. I Hamburg gør vi stop ved en planteskole. Der bliver mulighed for indkøb hvad pengepung og pladsen i bussen tillader.
Derefter går turen hjemover så vi er i Fredericia ved 18-tiden.
Husk sidste frist for tilmelding er 3. maj 2010 til Carl Jensen.