Debatforum


Anderstorps Eneskog og andre dendrologiske lokaliteter i Skåne


Tilbage til forsiden         Skriv svar
Emnet er startet af  Knud Ib Christensen  (10-04-2008)

Mogens Carlo Hansen, Lynge har fornyligt opfordret foreningens bestyrelse til at arrangere en tur til naturreservatet Eneskogen ved Anderstorp i Kristianstad Län (Geografisk placering). Der var imidlertid ingen i bestyrelsen, der kendte lokaliteten, men da jeg og min kone i slutningen af marts var på et weekendophold i Kristianstad, besluttede vi at lægge hjemturen forbi Eneskogen.
Området er ganske rigtigt spændende. Det består af en tæt bestand af 9-10 m høje, smalt søjleformede enebær i et gammelt græsningsområde, der måler ca. 800 m x 200 m. De ældste træer er omkring 100 år og mange er døende, men et naturplejeprojekt er i gang for at bevare områdets specielle karakter.
Eneskogen er absolut et besøg værd, men den kan ikke alene bære en hel ekskursion for foreningens medlemmer. Kender du gode dendrologiske lokaliteter (parker, osv.) i nærheden, hører bestyrelsen gerne fra dig!

Foto: Leif Bolding

Svar

Indsendt af Peter Günther  (13-04-2008)

Andre spændende trælokaliteter i området centrale/nordøstlige skåne:

Uddarp Gård sw for Kristiansstad: Gl. Ege > 7m diam.

Maltesholm Gods m. Park Syd for Tollarp: Med resterne af Skånes største bøg:
Strax norr om slottet i den övre delen av sluttningen står resterna efter Adam, som var Skånes mäktigaste bok när den levde. Då var den över 40 meter hög och hade en omkrets på fem meter. Trädet knäcktes under 1970-talet men fortfarande står den över fem meter höga högstubben kvar. En Taks på 3,55 m. omkr.

Åbjär slugten syd for Tollarp. Særlig frodig naturskov i slugt. Ask, Lind, Avnbøg, Rødel og Elm. Urtelag ikke mindre interessant: strutbräken, kambräken, kransrams, skogssvingel, långsvingel, vippärt och stor häxört.

Bjära Naturreservat syd for Linderöd: 'Ægte' Lindeskov.

Maglö mellem Höör og Hässelholm: Den finaste delen ligger strax norr om landsvägen intill herrgården och består av en ekhage med många jätteekar. Den grövsta står intill vägen och är med sin mäktiga stam en av Skånes grövsta träd. Hela 7,26 mäter trädet i omkrets i brösthöjd (2000). 1953 var den bara 6,60 och har alltså vuxit 66 cm i omkrets under dessa år. Med konstant tillväxt borde eken vara närmare 500 år gammal. Delar av ekhagen är avsatt som naturreservat för att bevara de enorma träden som hyser sällsynta vedinsekter och lavar. Ekjättar som dessa är livsmiljö för ett mycket stort antal vedlevande djur och växter.

Östersöv Præstegård lige nø for Kristiandstad: 5 store Taks én > 4,0 m i omkr.

Endelig Vest for Anderstorp: Söderåsen National Park med Skäralid. 'Grand Canyon' med Lind på de sydvendte klippefyldte skråninger.

Söderåsen National Park med Skäralid (foto: Leif Bolding)
Indsendt af Claus Nørgaard  (16-01-2012)

Meget flot tusindårig eg i parken ved Bosjökloster Slott ved Ringsjöen.

Tilbage til forsiden         Skriv svar