Jeg har det svært ved arterne af elm i Danmark. Den mest almindelige elm i Roskilde Kommune, Lejre Kommune og Frederikssund Kommune er Sibirisk Elm (Ulmus pumila) som ikke har nogen krydsnings barriere. Den blomster tidligt, og har store støvfang og en kort trekantet stilk på frøenene. Sibirisk Elm har normalt o. 10 bladnerver, men i Danmark er den normalt blandet med Skærm-Elm som har o. 15 bladnerver. Og bladene tilpasser sig tit vejrforholdene ved løvspringet. Barken er grå.
Skærm-Elm kan kendes på at på døde kviste så løsner sig et rødt transparent lag. Dette lag findes også på andre elm, men er så sort på undersiden. Skærm-Elm er videnskabeligt beskrevet ud fra en hybrid.
Der findes en Mana-elm som ikke har noget latinsk navn. Den har store spiselige nødder i en stor tyk vinge. Den klare sig godt i græs.
Der findes en elm med rød smuldrende bark.
Storbladet Elm mangler videnskabelig beskrivelse da den oprindelige beskrivelse er Sibirisk Elm. Den har meget tynde vinger som sidder på den ene side af den lille aflange nød. Og støvfanget er lille. Og har mange bladnerver. Grenbygningen på unge træer har lange parallelle skud. Planten indeholder en rød farve, som gør bladene mørke og stammen brun.
Småbladet elm mangler videnskabelig beskrivelse da den oprindelige beskrivelse handler om en steril dyrket klon. Den har o. 6 bladnerver. Og en vifteformet grenbygning,
Der er en sidste art som er højt voksende og småfrugtet og tyndløvet. Måske en form af Skærm-Elm. Den bliver stående selvom skoven uden om forsvinder.
Emnet kræver mere forskning. |